Learning Stack: Integrating density, flexibility and efficiency for community building and wellbeing

This is an addition (High School & Community Art’s Center) to an existing P.S. Elementary School in Manhattan that envisions a vertically stacked campus thus sustaining a more dense footprint while tackling the prevalent issues of the traditional vertical urban school typology ( limited walkability, minimum outdoor space, inactive dead end, and in-between void space). The addition extends the existing four-story H-shape elementary school vertically, creating a compact –cube shape that is then perforated by semi-public void elements that host blended curriculum and extra-curriculum programmatic possibilities, a new set of surfaces to apply materials and allow openings that enrich the user’s experience and creativity. Three separate entrances and meeting spaces gather the users and orient them to the three major programs. Ground floor interior atriums and rotating staircases direct the students to the high school classes and amenities while spacious elevators lead students to the pre-k’s upper floor classrooms and activity spaces. The Community Art’s center is accessed independently from the interior courtyard and connects with the two schools through shared-program terraces.
Corrugated metal and glass are the main materials used to match the existing school’s brick essence.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s